5 motive pentru mai multe date deschise despre companii

Încă de la lansarea portalului IDNO.MD, pe lîngă mesajele de feedback cu sugestii şi încurajări lăsate pe pagina de Facebook a proiectului, mai mulţi utilizatori au lăsat comentarii despre faptul că datele prezentate pe portal nu sunt suficiente şi că şi-ar dori mai multe informaţii pe lîngă cele existente. Este important de menţionat că portalul IDNO.MD operează cu datele deschise despre companii disponibile în prezent, iar faptul că utilizatorii solicită mai multe informaţii demonstrează „pofta” de date a celor care le utilizează sau mai bine zis o cerere de date care s-a dezvoltat o dată cu apariţia mai multor produse informaţionale bazate pe date publice.

block-img

În continuare, noi am formulat cinci motive pentru care în viziunea noastră instituţiile publice ar trebui să deschidă mai multe date deschise despre companii.

1. Transparentizarea sectorului privat
Jurnaliştii de investigaţie au demonstrat de nenumărate ori implicarea companiilor şi agenţilor economici în scheme de corupţie, spălare de bani, fraude, finanţări netrasparente, etc. Companiile private sunt deseori principalul vehicul care permite realizarea acestor scheme și toate acestea sunt ajutate masiv de lipsa de date deschise și complete despre agenţii economici.

2. Monitorizarea mai eficientă a achiziţiilor publice
Prin utilizarea datelor deschise, jurnaliştii şi societatea civilă pot identifica şi monitoriza mai uşor contractele de achiziţii publice, beneficiarii acestor procese, dar totodată pot ajuta la depistarea şi iregularităţilor care ulterior pot fi sancţionate.

3. Încurajarea antreprenoriatului
În Marea Britanie de exemplu, companiile folosesc date deschise pentru a exploata lacunele existente pe piață și pentru a identifica oportunităţi de afaceri, pentru crearea de noi produse și servicii și pentru a dezvolta noi modele de afaceri. Compania Geolytix din Londra, Marea Britanie crează produse noi în baza datelor deschise pentru a presta servicii de consultanţă şi analiză clienţilor săi.

4. Decizii în baza datelor
Antreprenorii pot utiliza datele deschise despre companii pentru a putea lua decizii informate, a studia piaţa înainte de a începe o afacere şi stabili parteneriate. În acelaşi timp, economiştii ar putea face previziuni despre evoluţia economică a ţării, în baza tendinţelor înregistrate anterior.

5. Crearea oportunităţilor noi cu ajutorul inovaţiilor
Analiza datelor poate spori eficiența și reduce costurile. De exemplu companiile de logistică folosesc date pentru a-şi îmbunătăți eficiența. Companiile pot folosi, de asemenea, date pentru a ajunge mai eficient la clienţii, prin dezvoltarea unor produse specifice unei categorii specifice de public.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *