Proiectul IDNO.MD în anul 2016- realizări şi planuri de viitor

Idno.md este o platformă care a fost dezvoltată pentru a permite utilizatorilor să obțină o valoare adaugată din utilizarea datelor guvernamentale deschise. Idno.md a fost dezvoltat pentru a face datele deschise cu adevărat utile, bazându-se pe mai mult de 4 milioane de fișiere și o arhitectură complexă, şi prin agregarea acestora într-un design simplist și ușor de utilizat.

Lansat în septembrie 2016, Idno.md a înregistrat 182.473 de căutări efectuate de către utilizatori în patru luni, precum și 82.000 de vizite pe portal, 50.000 de vizitatori unici și peste 500.000 de vizualizări de pagini, conform Google Analytics. Idno.md a fost menționat mai mult de 50 de ori în presa on-line și TV, inclusiv în cadrul investigațiilor jurnaliștilor. Acest impact ne face să credem că IDNO.MD este deja un instrument de succes.

Acest proiect a câștigat rapid interes din partea publicului, deoarece acesta utilizează date referitoare la entităţile economice care sunt valoroase pentru utilizatori și care mult timp nu au fost accesibile în mod liber. Chiar dacă datele despre companii au început a fi publicate începând cu sfârșitul anului 2014, iar datele cu privire la acționari în 2015, acestea erau dificil de navigat și de procesat. Fișierele Excel complexe, publicate în fiecare lună pe portalul date.gov.md, conţinînd mai mult de două sute de mii de linii erau aproape inutile pentru un utilizator simplu fără un minim de abilități tehnice. Prin crearea portalului idno.md cu un design prietenos, am urmărit îmbunătățirea accesului la informațiile oficiale de interes public şi totodată să încurajăm luarea deciziilor bazate pe date.

Platforma a fost concepută în așa fel încât, pentru ai asigura durabilitatea, am păstrat posibilitatea de a conecta mai multe date, de îndată ce vor fi puse la dispoziția publicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *